Geschiedenis

Jim Rayburn

In 1938 kreeg Jim Rayburn, een jonge christelijke jeugdleider en theologiestudent uit Texas, USA, een bijzondere uitdaging. Een plaatselijke voorganger nodigde Jim uit om te overwegen of hij de middelbare school aan de overkant van de kerk als zijn zendingsveld wilde nemen. Hij moest daarvoor manieren ontwikkelen om relaties op te bouwen met jongeren die geen interesse hadden in de kerk.

Jim begon met een wekelijkse club voor de tieners. Daar zongen ze, ze keken naar sketches en ze hoorden een simpele boodschap over Jezus Christus. Het bezoekersaantal van de clubs groeide enorm toen ze de clubs verplaatsen naar de huizen van de tieners.

Nadat Jim zijn studie had afgerond, heeft hij samen met vier andere studenten Young Life opgericht. De officiële stichtingsdatum is 16 oktober 1941. Zij ontwikkelden het concept van de clubs verder door heel Texas. Het ging er hierbij om aan tieners te laten zien dat geloven in God niet alleen erg leuk, maar ook vrolijk en levensveranderd is.

In 1946 vestigde Young Life haar nieuwe hoofdkantoor in Colorado Springs en de staf groeide door naar 20 mannen en vrouwen verspreid over verschillende staten. Vrijwillig leiderschap begon op het Wheaton college in Illinois aan het einde van de veertiger jaren. Nu zijn de Young Life clubs afhankelijk van 16.000 vrijwillige leiders.

Ontwikkeling

In de jaren 60 was de bediening van Young Life vooral gericht op schoolgaande jongeren in de voorsteden. In 1972 begon Young Life met het ontwikkelen van zo’n 25 bedieningen in multi-etnische en stadsgebieden. Momenteel is Young Life actief in 175 multi-etnische en/of stadsgebieden. Daar willen ze stadskinderen, gediscrimineerde en arme jonge mensen bereiken met het evangelie.

Vanaf de jaren 80 werd er een aantal nieuwe op maat gesneden bedieningen ontwikkeld:

Er kwam Wyldlife voor jongeren in de leeftijd van 11-14 jaar. Ook ontstond het Capernaum project voor tieners met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Daarnaast heeft Young Life het dorpsinitiatief ontwikkeld om de bediening ook te brengen in kleine plaatsen.

De bediening YoungLives richt zich op zwangere tieners en jonge moeders. YoungLifeCollege richt zich vooral op studenten van universiteiten.

Over de Grenzen

Het werk van Young Life buiten Amerika startte in 1953 met Rod & Fran Johnston in Frankrijk. Deze bediening onder de naam “Jeunesse Ardente” is ook vandaag nog steeds actief. Binnen 10 jaar na de eerste stappen buiten Amerika was Young Life actief in Canada waar een kamp genaamd Malibu is, in Duitsland waar ze met MCYM jongeren wil bereiken op militaire bases en in Brazilië. In de jaren daarna is Young Life international verder uitgegroeid over de gehele wereld. Een mix van nationale staf en Amerikaanse staf en vrijwilligers probeert samen jongeren te bereiken om het evangelie door te geven in meer dan 450 bedieningen in meer dan 53 landen.

De visie van Young Life is nog steeds dezelfde: jongeren te introduceren aan Jezus Christus en hen te helpen in hun groei naar (geestelijke) volwassenheid. Dit gebeurt wanneer volwassenen die een hart hebben voor jongeren echte vriendschappen bouwen met jongeren en het recht krijgen om gehoord te worden door hun jonge vrienden.

Al meer dan 60 jaar heeft God de staf van Young Life gezegend. Wat ooit begon met 5 medewerkers is uitgegroeid tot een internationale organisatie meer dan 3500 medewerkers en tienduizenden vrijwilligers. Eens gestart in Texas is Young Life nu in bijna iedere hoek van deze wereld te vinden.

En hoe zit het met Young Life in Nederland?

Voor augustus 2005 bestond Young Life Nederland nog niet officieel. Tussen 1995 en 1997 heeft Young Life samengewerkt met de organisatie Atlantic Bridge. Nadat de samenwerking stopte is het voor Young Life in Nederland erg rustig gebleven tot voorjaar 2004.

In 2005 zijn we begonnen met specifiek bidden of Young Life ook in Nederland aan de slag moest gaan. Er zijn toen 2 wekelijkse gebeds email verstuurd om meerdere mensen te betrekken bij dit werk en gebed. Daarnaast hebben we op verschillende niveaus gesprekken gevoerd over de invulling van Young Life NL.

Op 7 juni 2005 om 19.15u kregen we officieel te horen van Europese regio directeur dat de president van Young Life in Amerika, er akkoord mee ging om Young Life Nederland op te gaan zetten.

Hierna zijn we in gebed gegaan omdat er een stichting opgezet moest gaan worden en voor zo’n stichting heb je een bestuur nodig. Tijdens één van de gebedsavonden hebben we 12 namen opgeschreven van mensen die we wilde benaderen. Dit is gebeurd en op maandagavond 21 augustus was de 1ste bestuursvergadering van stichting Young Life Nederland. Op deze avond zijn de stukken ondertekend en op woensdag 24 augustus 2005 om 15.15 is de oprichtingsakte ondertekend bij de notaris.

Het bestuur en Young Life international hebben besloten om van de stad Dordrecht de proeftuin te maken en daar de bediening op te zetten en te ontwikkelen. We zijn een Nederlandse organisatie en willen het graag goed opzetten. Daarom is er veel tijd geïnvesteerd in het ontwikkelen en bouwen van een goede basis van waaruit de bediening kan groeien. Onze visie is om Young Life Nederland door het hele land te laten groeien. Dit willen we doen in Gods tempo en tot zijn eer.

Inmiddels is Young Life behalve in Dordrecht ook actief in andere plaatsen. Wil je weten waar en wat er zoal te doen is, klik dan hier.

Afdrukken E-mailadres

Adres

Young Life Nederland
p/a Kievitenburg 9
3181 SJ, Rozenburg (ZH) Nederland

 

 

Privacy

Uw privacy, onze zorg. Ons volledige privacy-beleid vindt u hier.

Young Life takes your privacy seriously. For our full policy, click here.

Stichting


Sinds 1 januari 2014 hebben wij als ANBI een publicatieverplichting. De vereiste gegevens en documenten kunt u vinden op www.anbiplein.nl.

Donaties

 Doneer direct
 of
steun Young Life door online te shoppen via 
 Doelshop.nl